Vis van de Maand

Wijting is vis van de maand januari

In het nieuwe jaar beginnen wij met zijn allen het jaar goed. En dat kan zeker met deze smakelijke vis de wijting. Wijting is licht verteerbaar. Door het magere visvlees heeft het niet veel smaakmakers nodig. Met wat groene kruiden of een pittige boter komt de subtiele smaak van wijting het beste tot zijn recht. U kunt dus zeker eens experimenteren met wijting.

Niet alleen voor de poes

Wijting is terug van weggeweest. Deze vis is minstens net zo lekker als de geliefde kabeljauw en dus niet alleen voor de poes. In vroeger tijden was wijting vis dat voer was voor de kat. De verklaring? Aan een wijting zit teer vlees dat bij een ruwe behandeling op een vissersboot of bij de visafslag gauw beschadigt. De blessures zorgen dat het visje snel bederft. De lage prijs doet de rest: deze vis gaat naar de kat.

Wijting is voor lekkerbekken

In gebakken vorm is het een heerlijke lekkerbek voor…lekkerbekken. Wijting is een witvis en directe familie van de kabeljauw, net als pollak, koolvis en schelvis. Wijting komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan, vanaf IJsland en de Barentszee in het noorden, tot aan Portugal in het zuiden. Wijting leeft dicht bij de bodem, op dieptes tussen de 30 m en 100 m. Het is een langlevende kabeljauwachtige die 20 jaar oud kan worden.

Beter nog dan kabeljauw

Wijting is een lekkere vis. Beter nog dan kabeljauw; het vlees is namelijk wat zachter. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken. De filets vragen om weinig bereidingstijd vanwege het kwetsbare vlees, dat snel gaart. De lekkerste lekkerbek wordt gemaakt van wijting. Door het frituren in olie worden de graten bros.

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest