Visgilde Teun van der Toorn

Doortocht 3b
2411 DS BODEGRAVEN
0172-616767

Hollandse Nieuwe.

18914978522245e96052eo

Haringtijd!

Begin juni is het bij ons haringtijd, de Hollandse Nieuwe zoals hij dan officieel heet heeft zijn intrede in Nederland gedaan. Ieder jaar is het spannend om de juiste haring in te kopen. Hoe is het vetgehalte? Zijn ze al lekker mals? Hebben ze na het ontdooien nog tijd nodig om te rijpen of kunnen we ze gelijk verkopen? Allerlei vragen waar we in deze tijd mee te maken krijgen om het beste product voor u te selecteren.

Laten we beginnen met de vangst, zonder schepen geen haring! Vanaf half mei gaan er schepen beginnen om op de haring gronden te kijken of er al voldoende goede maatjes te vangen zijn. Dit houdt in dat de haring een vetgehalte moet hebben van rond de 18% . Soms voldoen ze daar nog niet aan en moeten ze nog enkele weken wachten met vissen, omdat de schippers die schrale haring aanvoeren nog geen fractie van de prijs krijgen dan voor vette haring. Vangst en productie concentreren zich in Noorwegen en Denemarken waar Nederlandse haringhandelaren hun inkopen doen.

Wij krijgen vaak de vraag wat is er nu nog Hollands aan de haring als hij uit het hoge noorden komt? In de jaren 70 van de vorige eeuw hebben wij als Hollanders een vangstverbod van 5 jaar op haring gehad omdat de haringstand in de zuidelijke Noordzee minimaal was geworde. Maar wat is nu een Hollander zonder zijn gewilde haring? Onze handelsgeest bleek hier ook weer de voorloper te zijn van innovatief denken in kansen en niet bij de pakken neer te gaan zitten. We gingen op onderzoek uit naar nieuwe wegen om toch een goed en mooi product als haring te kunnen bemachtigen uit andere delen van de wereld. Uit vele zeeën werd gezocht om haring te krijgen zoals wij ze willen hebben, en uiteindelijk waren de haringen uit het hoge noorden een schot in de roos! De haring die daar gevangen wordt behoort wel tot een ander ras, maar is identiek aan de haring die wij al honderden jaren hier in Holland eten. Zo is dus de haringhandel gered en hebben we nog steeds een super mooi product waar we ieder jaar weer vol en trots spanning naar uitzien.

Een stukje geschiedenis.

Vroeger was er een zogenaamde ‘haringrace’. De schepen voeren allemaal dezelfde dag uit. ‘Vlaggetjesdag’ noemde men dat op Scheveningen. De schepen werden geverfd, alles werd schoongemaakt en de vlaggen gingen in top voor een nieuwe teelt. Dat was altijd een feestelijk gebeuren. Het schip dat het eerste weer terug was in de haven met de Hollandse Nieuwe had de race gewonnen en kreeg het meeste geld voor de erg gewilde haring! Als de visserij niet erg op gang kwam duurde het meestal wat langer voordat de Hollandse Nieuwe aan land kwam. Daarom werd er haring van verschillende schepen verzameld op 1 schip en dat voer dan naar Scheveningen, dat schip was dan de ‘jager’. Het eerste vaatje werd dan onder grote belangstelling van de pers, geveild en kregen de ongeduldige handelaren toch eerder hun haring. Tegenwoordig stelt de haringhandel in overleg met betrokken partijen de datum vast waarop de haring verkocht mag worden, meestal een dag na de veiling van het eerste vaatje in de Visafslag in Scheveningen. In 2015 hebben wij met onze Visgilde Verenging ook het eerste vaatje weten te bemachtigen voor een bedrag van €53000,- voor het goede doel!

 

De jaarlijkse start van het haringseizoen met de veiling van het eerste vaatje is een van de meest prominente evenementen van het jaar. En naast de gewenste aandacht voor de komst van de Hollandse Nieuwe gaat de opbrengst van de veiling naar een goed doel. De afgelopen jaren mochten we ons verheugen op vele, zeer vele (!) aanvragen in dit kader. Op dit moment hebben we nog een aantal goede doelen waarmee we de komende jaarlijkse traditie zullen samenwerken.

1444315698538130e8294c

Visgilde Teun van der Toorn

Doortocht 3b
2411 DS BODEGRAVEN
0172-616767

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 10:00 - 18:00
woensdag 10:00 - 18:00
donderdag 10:00 - 18:00
vrijdag 10:00 - 19:00
zaterdag 09:00 - 18:00
zondag Gesloten